Mohamed Morsi, de la „președintele tuturor egiptenilor” la omul care a divizat țara

Mohamed Morsi, de la președintele tuturor egiptenilor la omul care a divizat țara
Publicat: 04/07/2013, 12:39
Actualizat: 29/07/2014, 20:52

Mohamed Morsi, demis miercuri de armată, își lasă țara divizată deși, după alegerea sa în iunie 2012, el a declarat în Piața Tahrir că va fi „președintele tuturor egiptenilor” și garantul idealurilor democratice ale revoltei care a dus la înlăturarea de la putere a lui Hosni Mubarak, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Morsi denunță o „lovitură de stat completă”, după ce cu o zi înainte a declarat că este gata să-și „dea viața” pentru a-și apăra „legitimitatea” dobândită la primele alegeri prezidențiale democratice din istoria țării.

Aspectul său plăcut, manierele simple și felul de a vorbi pe înțelesul tuturor au contribuit la o stare de grație în primele luni de conducere a statului de către fostul lider al mișcării Fraților Musulmani.

Dar foarte curând mulți egipteni au început să-l considere pe Morsi drept însetat de putere, obsedat de ideologia politico-religioasă, doritor de a instaura un regim autoritar. Au avut loc manifestații în masă care au cerut demisia președintelui islamist.

Unii îl acuză pe acest bărbat în vârstă de 61 de ani că ar fi doar o marionetă a biroului politic al Fraților Musulmani și „oaia” Ghidului lor suprem, Mohamed Badie.

Cel mai popular umorist din Egipt, Bassem Youssef, a satirizat setea de putere a lui Morsi, în fiecare săptămână într-un show televizat de mare audiență. Protestatarii scandează același slogan care a fost folosit doi ani mai devreme în timpul revoltei împotriva lui Hosni Mubarak: „Afară!”.

Susținătorii lui Morsi subliniază că acesta este primul civil care a devenit președinte, iar legitimitatea sa este certificată de urne. Potrivit susținătorilor lui, probleme precum corupția din domeniul administrativ, lipsa de funcționare a economiei și tensiunile confesionale nu au apărut în timpul conducerii lui Mohamed Morsi.

Prin vizitele sale frecvente în străinătate, Morsi a încercat să integreze Egiptul printre marile țări emergente cum ar fi China sau Brazilia, asigurând statele occidentale precum SUA, vechi aliat al Egiptului, că tratatul de pace cu Israelul nu va fi pus în discuție.

Inginer absolvent al unei universități americane, Mohamed Morsi a fost supranumit „roata de rezervă” pentru că la primele alegei prezidențiale l-a înlocuit într-un termen scurt pe un alt candidat al Fraților Musulmani, Khairat al-Shater, a cărui candidatură a fost invalidată.

Potrivit experților, în primele sale apariții publice, Morsi nu avea proflul unui candidat favorit la alegerile prezidențiale. Totuși, pe parcursul campaniei electorale, el a căpătat încredere și a devenit caustic, fiind susținut de puternica rețea de militanți a Fraților Musulmani în fața rivalului său, fostul premier al președintelui demis Hosni Mubarak, Ahmad Shafiq.

În august 2012, Morsi a luat măsuri împotriva instituției militară care a pus Guvernul sub tutela sa și l-a demis pe mareșalul Hussein Tantawi, șef al Consiliului Suprem al Forțelor Armate.

Provenit dintr-o familie modestă din guvernoratul Sharqiya, din delta râului Nil, Morsi a absolvit în 1975 Universitea din Cairo, cu specializarea de inginer, iar în 1982 el a obținut doctoratul la Universitatea Suth Carolina din Statele Unite. Morsi este căsătorit și are cinci copii.

Deputat în perioada 2000-2005, Morsi a fost arestat timp de șapte luni în 2006. În 2010 el devine purtătorul de cuvânt și membru al biroului politic al mișcării Fraților Musulmani. În acea perioadă el a făcut câteva declarații antisemite, care au fost imediat publicate în presă. Washingtonul a criticat afirmațiile lui Morsi, dar acesta le-a considerat „scoase din context”.

El a fost arestat din nou pe 28 ianuarie 2011, la trei zile după începutul revoltei împotriva lui Mubarak. Morsi a condus pentru o periadă scurtă Partidul Libertății și Justiției, aripa politică a Fraților Musulmani.

Anna Primac, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Rechinii din largul coastei Braziliei au fost testați pozitiv la cocaină. Experții trag un semnal...
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Unul dintre cei mai diabolici criminali în serie din România, căutat de poliţişti. Petrică Ciucă a...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Gafă de proporţii comisă de Adidas: a creat un model de încălţări în amintirea JO...
Un telescop de pe orbita Pământului, LOVIT de un obiect cu viteză foarte mare
Decizie pentru cei care locuiesc în case sau blocuri vechi. Statul va plăti banii
Cum au fost păcăliți pensionarii. Abia acum s-a aflat
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Comoara găsită de roverul Curiosity pe Marte după ce a crăpat o stâncă